LexiCone Acoustics
Workshop voor R&D in High Resolution  Audio

      SYNTAXX

Linear power supplies.Medio 2021:  de introductie van het nieuwe topmodel in de power supply modellen van SYNTAXX :

De  SYNTAXX   'KEYSTONE'           power enigma.


Twee andere  modellen:   

 SYNTAXX  'Xtreme Two'    Introductie 2023                    > Lees meer hierover verder op deze pagina.

 SYNTAXX      'ICON'   In 2022 wordt de ICON versie niet meer geproduceerd.  De reden hiervoor is, dat met de komst van de 'Keystone', hier een afgeleide versie - met een eenvoudiger uitvoering-  van gemaakt is; de 'Xtreme Two',  welke in prestatie op ICON niveau zit.

SYNTAXX  'Keystone D.E.C.'  ; introductie  aanvang 2024 . 

De doorontwikkeling op de Keystone:     >  zie de pagina 'SYNTAXX D.E.C.'


Wilt u bestellen, neem dan contact op via email met:  LexiGroup(at)live.nl

                  


SYNTAXX   'KEYSTONE'   Power Enigma....:

Met gepaste trots kijken we terug op de impact van de introductie van de 'Xtreme Performance' psu, in 2018, die zijn weg gevonden heeft naar heel veel audio liefhebbers.  Een doorbraak, ook volgens toonaangevende audiojournalisten. We hebben deze voeding kunnen verbeteren, wat heeft geleid tot de ICON.  Inmiddels ook bekend.

Daarna is de wereld van psu fabrikanten echter wakker geworden en heeft men zich gerealiseerd dat (audio-)voeding een serieuze aangelegenheid is. Merken hebben hals over kop Losse voedingen bedacht, in de zelfde doos als hun items, Uiterlijk dus congruent, maar qua prestatie blijven deze veelal in de middenmoot hangen. Met de komst van specialist-concurrenten vindt SYNTAXX het aan zijn stand verplicht met een (verpletterend) antwoord te komen: de SYNTAXX  KEYSTONE.

Wij adviseren u als potentiele koper dan ook altijd een zgn 'bij-product-voeding' van bv een streamermerk te vergelijken met een psu van een specialist zoals SYNTAXX.

In maart 2020 is het 'Keystone' ontwerp helemaal van af een leeg vel gestart; met als doel de best klinkende voeding te ontwerpen voor apparaten geschikt voor een externe voeding. Doelgroep is met name DAC's , Streamers en NUC's.

Wij lieten ons niet beïnvloeden door uiterlijke verleiders, zoals displays, automatische koppelsensoren of andere zaken die het werkelijke doel alleen maar vertroebelen: VOEDEN!  Ook zijn wij niet afgeweken van de analoge lineaire opzet, nergens in de voeding zit een schakelend element, b.v. een buck converter, die een HF ruis levert die er niet uit te krijgen is. Nee, lineaire voeding van de hoogst denkbare kwaliteit.  En dat hóór je.  'Adembenemend detail,  3D-imaging en gevoel van 'erbij-zijn' . Wederom een product voor luisteraars!

Een tip van de technische sluier:  In de eerste 'stage' van het Keystone-ontwerp wordt een door SYNTAXX ontwikkelde, en daarmee  unieke, versterkte actieve rimpelonderdrukker ('E.A.R.S.') ingezet, waarna een servo gestuurde voltage controle als tweede 'stage' zit, die in een krachtige DC versterker eindigt.

(foto:   SYNTAXX  Keystone 2022) 


Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van deze voeding, dagen iedereen uit deze vooral te vergelijken met welke andere voeding dan ook!   We zien in dat de SYNTAXX 'Keystone' een investering is, maar realiseer je dan dat verbetering op bronniveau, met name micro-detail, niet meer op een andere plek in de audio-keten te behalen is! De losse, externe voeding is een niet meer weg te denken component in de moderne (streamer-dac) audio opzet!


De  SYNTAXX  'KEYSTONE' Power Enigma.     Prijs: € 1600,-  (E.U. only),  2*DC-out! ,  std. tot en met  15 volt, daarboven  en custom uitvoeringen: prijs op aanvraag.  (2022)  (N.B.: prijs excl. verzendkosten)

Specs:

2 gescheiden DC-outputs  met eénzelfde besteld voltage.

200VA  ringkerntrafo.

Maximale gezamenlijke outputcurrent (=piekstroom): 6A  (tot aan 15 volt) 19volt 4,5A

afmeting kast: 335x100x300mm  (bxhxd)

Witte power-LED op het front.

Ontworpen en handgebouwd in Nederland.

info over voltages en bestellen:  LexiGroup(at)live.nl
(foto:  Achterzijde SYNTAXX  'KeyStone' Power Enigma  -2022)


Algemene geschiedenis en informatie:

De impact van een voeding (Power supply unit) is een nog altijd zwaar onderschat fenomeen. Het is het deel van vrijwel ieder audio apparaat wat verantwoordelijk is om de interne elektronica van een goede gelijkspanning en gelijkstroom te voorzien. Met name wordt de voeding onderschat op de apparaten die met streaming audio te maken hebben, zoals de streamer zelf, bv. Lumin, SOtM of Aurender.  Maar ook bij de DAC, bv Mytek, Chord. en de router, zelfs de opslag HDD of SSD.   Steeds prominenter wordt de rol van een NUC, Roon Nucleus, Silent Angel, waar de voeding een meer ondergeschikte rol leek te spelen. Niets blijkt echter minder waar!!

 Rust, dynamiek, micro detail en bandbreedte worden sterk beïnvloed door de kwaliteit van de voeding op die apparaten. Behalve een volkomen storingsvrije spanning en stroom, is het correct houden van puls- en fase gedrag van het complexe signaal van het grootste belang.  Hierbij speelt de voeding een fundamentele rol! Het is dus belangrijk een goede psu mee te nemen in de begroting van uw set!   SYNTAXX zet zich sinds 2010 in om voedingen te ontwerpen en te bouwen die vooral goed klinken. De technische opzet van de nieuwe SYNTAXX 'Keystone' is een compleet nieuwe, moderne en innovatieve oplossing van een lineaire voeding, op zeer solide wijze gebouwd. De basis-techniek achter de 'Xtreme Performance' psu-lijn was een klassiek ontwerp, verfijnd en aangevuld met nieuwe en vernieuwende inzichten, moderne en ruisarme componenten. Met de komst van de 'Keystone' is dat veranderd in een modern en geavanceerd ontwerp. En daarmee is de meest betaalbare SYNTAXX,         de 'Xtreme Two',  ook geëvolueerd naar een zeer moderne aanpak en ontwerp.

N.B.:  Lineaire voedingen hebben niet het hoge rendement van schakelende voedingen, er is altijd verlies in de vorm van warmte afgifte. Geef de lineaire voeding dus wat ruimte om te koelen.

Nog een opmerking: Bij voedingen, power supplies, wordt doorgaans de nadruk gelegd op een rimpelafstand t.o.v. de afgegeven spanning. M.a.w. "hoe zacht bromt ie nog". Welnu, de moderne voedingen brommen niet. (punt) Dus zitten de verschillen ergens anders!! Je zult écht naar een voeding moeten luisteren in de set om de impact daadwerkelijk te kunnen beoordelen.  Nogmaals, SYNTAXX ontwikkelt  voedingen die de weergave naar een hoger plan brengen!

Aangezien de SYNTAXX voedingen op zich een netfilter functie hebben, dient aansluiting via een (ander) netfilter vermeden te worden. Uiteraard geldt dit ook voor scheidingstrafo's.  Dus sluit de psu altijd rechtstreeks aan op het wandcontact.

De SYNTAXX voedingen zijn zodanig ontworpen dat deze permanent aan kunnen blijven staan. Niet nodig voor optimale prestatie overigens.


De SYNTAXX   'Xtreme Performance' EVO   wordt in 2023: 'Xtreme Two'

(foto 'Xtreme Two'    uitvoering 2023)


SYNTAXX  'Xtreme Two'  Is het logische vervolg op de eerste      'Xtreme Performance'  , de meest verkochte versie van de SYNTAXX voedingen. Deze wederom  vernieuwde 2023-versie heeft technisch exact dezelfde opbouw als de EVO: een direct derivaat van de Keystone uit 2022, echter er is een printsectie aan toegevoegd met een  autonome beveiliging. De psu zelf is nog altijd point-to-point        gesoldeerd!

Bij de nieuwe X2 is de kast verkleind naar 23cm breedte.

De ontwikkelingen gaan snel, waarbij er steeds stapjes vooruit worden gemaakt, die de gehoormatige kwaliteit telkens ten goede komen!  Daarenboven is het gebruikersgemak gediend met een zelfherstellende beveiliging op overstroom (kortsluiting) en of overspanning.  Middels twee uitgangen kan de Xtreme Two een gezamenlijke stroom geven van 5 Ampere  (tot aan 15 volt)

Zoals bij iedere SYNTAXX voeding ook hier weer twee DC uitgangen!

Nog altijd is de Xtreme Two te bestellen met uitgangs-voltage naar keuze, weliswaar op de twee uitgangen hetzelfde voltage.

U bestelt het voltage wat u nodig heeft voor het aan te sluiten toestel; bijvoorbeeld 12 volt op de Innuos Zen mini mk3.  Ook is 12 volt nodig voor Silent Angel Rhein Z1. Of wanneer u een generieke NUC gebruikt, heeft u doorgaans 19 volt nodig. 

Als u daarover vragen heeft kunt u zich tot ons wenden via LexiGroup@live.nl

Standaard worden er twee DC output kabels bij geleverd!

Prijs:  € 1050,-    (E.U. only!)  Bij voltages tot en met  15 volt. Voltages boven de 15 volt betekent prijs op aanvraag.  (N.B. prijs excl. verzendkosten)

Specs:  

2* DC output met eénzelfde besteld voltage  (tot aan 19 volt)
Gezamenlijke totale output-current (=piekstroom): max. 5A (12/15 volt)
Eyelet point-to-point soldeerverbindingen
160VA ringkerntrafo
Frontkleur leverbaar in zwart.
Blauwe powerLED


Afmetingen behuizing: 235 x 95 x 290mm (bxhxd)
inclusief AC netsnoer en twee DC output kabels.


> Orders:   LexiGroup@live.nl

Ontworpen en volledig met de hand gebouwd in Nederland
Tekst over de 'Xtreme Performance EVO'  2022:

SYNTAXX   'Xtreme Performance' EVO.

De SYNTAXX X.P. EVO is een compleet nieuwe versie van de Xtreme Performance. Het is nu een afgeleide van de Keystone. Een 'simpele versie' van de Keystone.   De EVO is een volledig met de hand gemaakte voeding,  alle verbindingen point-to-point gesoldeerd met een zekering als beveiliging.  Dit alles in de behuizing van de Keystone. Echter, vergis je niet; deze  versie is zo goed als de - nu niet meer  geproduceerde - ICON!  Deze zeer complete voeding heeft een door de klant gekozen voltage, b.v. 12 volt (Mytek, Silent Angel) of 5 volt ( Chord) of 19 volt  (Roon Nucleus en andere NUC's) en standaard  2 DC outputs.  De totale output current (maximale  stroomafname) bedraagt 5A tot 4A, afhankelijk van het voltage.   Keuze frontkleur: Zwart of Aluminium.De Syntaxx power supply wordt geleverd inclusief twee DC output kabels.  (Lengte: 1 mtr)

Model 'Xtreme Performance' EVO  (X.P.)    (model gefabriceerd in 2022)    U kunt deze versie op aanvraag nog wel laten maken. Deze versie leent zich voor custom aanpassingen, zoals meer uitgangen of meer vermogen.Specs:

   2* DC output met eénzelfde besteld voltage  (tot aan 19 volt)

   Gezamenlijke totale output-current (=piekstroom): max. 5A (12 volt)

   Eyelet point-to-point soldeerverbindingen

   160VA ringkerntrafo

   Frontkleur leverbaar in zwart en zilverkleurig.

   Blauwe powerLED

   Afmetingen behuizing:  335 x 100 x 300mm (bxhxd)

  inclusief AC netsnoer en twee DC output kabels.

> Orders:   LexiGroup(at)live.nl

   Ontworpen en volledig met de hand gebouwd in Nederland

 


2019  t/m 2021:  SYNTAXX    'ICON'              (NIET  MEER  LEVERBAAR)

 

SYNTAXX Power Supplies heeft voor de ICON een nieuw concept ontwikkeld voor stabiele DC- stroomvoorziening in hun externe psu's.

De absolute hoofdzaak in àlle voedingen, stroomvoorziening dus, is de snelheid en accuratesse in het constant houden van die stroom bij een dynamische belasting op de voeding. Een constant debiet dus als het ware.  Daarna komt het vasthouden van voltage en een rimpelloze spanning als tweede belangrijk punt van aandacht.  De reden dat een voeding goed klinkt, heeft dus met meer dan alleen een vlakke, storingsvrije spanning te maken!


(ICON  open)

Naast de bestaande 'X.P.' -versie, is dit tweede model, geïntroduceerd IN 2019; de SYNTAXX  'ICON'.

Het bovengenoemde nieuwe concept heet   InterCurrent DC Amplifier.  Hiermee heeft de SYNTAXX  ICON  een nieuwe krachtige DC versterker, welke op een bepaalde wijze en plaats tussen twee voltage regelpunten wordt ingezet. Met deze innovatie is SYNTAXX er in geslaagd een voeding te realiseren die stabieler en schoner is dan tevoren.  De ICON aangesloten als psu op bv een daarvoor geschikt gemaakte MacMini, (SMPS eruit) verbetert ook daar de audio prestaties enorm.

Het resultaat is een in de weergave aanmerkelijk toegenomen dynamiek, homogeniteit, een (nog) beter en accurater 3D beeld.

Ook is de micro-dynamiek beter in vergelijk met de X.P.  Hierdoor is de textuur van de bas nòg duidelijker.

Dit model wordt gewoon geserviced via   LexiGroup(at)live.nl,  

Prijs: € 1199,-  (excl transportkosten)         2019

Specs  ICON:

  2* DC outputs met eénzelfde besteld voltage   (tot aan 19 volt)

  onafhankelijk, gescheiden outputs, totaal 8A. (beide hetzelfde voltage)

  InterCurrent DC Amplifier - board

  Eyelet point-to-point soldeerverbindingen

  200VA ringkerntrafo.

  Nieuw frontje van de behuizing.  (uitsluitend zwart leverbaar)

  Amber-kleurige powerLED

  Afmetingen behuizing:  335x100x300mm (b x h x d)

  Inclusief AC netsnoer en twee DC output kabels.

 Ontworpen en volledig met de hand gebouwd in NederlandKlant-reactie over de SYNTAXX  'ICON'

"Beste heren van LexiCone,

Na een paar weken break-in tijd genomen te hebben, klinkt de ICON op zijn best. In vergelijk met de standaard Xtreme Performanceis het verschil groot, erg groot zelfs..

Wat als eerste opvalt is dat het pulsgedrag is verbeterd, je voelt dat de weergave enorm in snelheid is toegenomen.  Indrukwekkend en fascinerend is het met welke precisie en focus  het 'beeld' grip heeft gekregen op instrument en vocalen. De variatie (gelaagdheid) in het geluidsbeeld wordt door de verfijnde micro dynamiek nog beter vertaald; het hoorbare is  plastisch en haast tastbaar geworden. De muziek wordt kneedbaar en vooral aanwezig door meer lucht rondom instrumenten en vocalen. Als bijeffect is de beleving flink toegenomen in de luisterruimte. Er is geen enkele sprake meer van een diffuus geluidsbeeld. Het overzicht, het gemak en vooral de vanzelfsprekendheid waarop de muziek gereproduceerd wordt heeft veel aan zeggingskracht gewonnen en roept bij mij één en al verwondering op!             Zo had ik audio nog niet beleefd!

Luisteren met deze voeding is een bijzondere ervaring! De ICON luidt voor mij een nieuw hoofdstuk in inzake audiobeleving.. Dank hiervoor!

Groet,  Han , Twente. "


Voor gebruikers die met twee voltages willen werken is er de BiVolt configuratie.   De BiVolt uitvoering heeft voor twee voltages een gecombineerde speciaal gewikkelde 200VA-trafo, dus 100VA per voltage aftakking en daarmee een iets beperkter uitgangsvermogen t.o.v. de monovolt uitvoeringen. Daarenboven zijn de amplifierboards iets kleiner dan bij de monovolt versie, maar feitelijk heeft u twée voedingen in éen kast!

De SYNTAXX  BiVolt is leverbaar in de 'standaard' Xtreme Performance versie.

Specs BiVolt 'X.P.':  5 tot 12volt; max. 5A.      -     13 tot 19volt; max. 4A.     - Blauwe LED's -  

 


orders en/of informatie:    LexiGroup(at)live.nl

 

                                                                           

 

Std versie:    SYNTAXX 'Xtreme Performance' EVO;      (2022)   (1 LED op front )
 

Std versie 'X.P.' EVO:    Achterzijde: dubbele DC-output.

2x  DC output  (eén voltage),  totale stroom  max.5A
 

SYNTAXX   ICON intern  (obsolete / uit productie)

 

 


SYNTAXX  'Xtreme Performance'  - BiVolt -                              (2 LED's op front)

4 DC-uitgangen; 2x 12volt / 5A,    plus    2x 5volt / 5A

Prijs:  vanaf €1400,-    Neem contact op als u hierover meer wil weten!

 Een Custom voorbeeld is: (niet op foto)   SYNTAXX  'Xtreme Performance EVO' met drie DC uitgangen,

met een groter totaal -stroomaanbod van bijvoorbeeld 10A, te verdelen over de DC-uitgangen.

Prijs: op aanvraag.       N.B. Dit soort custom voedingen zit bij voorkeur in de grotere Keystone-behuizing.

Voor verdere prijzen en levertijden even een mailtje naar  LexiGroup(at)live.nl